23 tot 29 januari
De stage is bij ons allemaal goed verlopen deze week.
Katrien mocht vanaf dinsdag 23-01-2012 ook naar Dwergiebos komen en kreeg net zoals Sophie een klasje met 4-jarige Afrikaans en Engelstalige kleuters. We hebben alle 4 dagelijks een paar activiteiten mogen uitvoeren in onze eigen klas. We hebben geprobeerd om activiteiten te kiezen die ze hier niet echt kennen of niet veel doen. Marian, Sophie en Katrien hebben een schrijfdans gedaan, geschilderd met de neuzen, prentenboeken voorgelezen, gedanst, liedjes aangeleerd en samen poppenkast gespeeld voor de heel school. De poppenkast was een groot succes, de kleuters en juffen waren dolenthousiast! Het was zelfs zo goed dat ze hebben gevraagd of we het volgende week nog eens willen doen.
Valérie heeft deze week enkele dramalessen uitgevoerd. De lessen waren geweldig, de kinderen hebben zich nog nooit zo mogen uitleven in de klas omdat hier echt alles heel stijf verloopt. Donderdag had ze superveel geluk! Haar klasje maakten een uitstap naar het aquarium in Waterfrond (Kaapstad). Dit stond ook nog op ons to do lijstje dus het was voor haar een echte meevaller! Valérie vond het wel heel gek dat de kinderen op deze uitstap verplicht zwarte deftige leren schoenen moesten aandoen, terwijl ze anders gewoon blootsvoets naar school gaan. Dit was niet zo gemakkelijk voor hen omdat die schoenen hier wel wat kosten en niet overal te vinden zijn.
Deze week heeft Surine (Marian haar juf) ons weer meegenomen naar haar huis (Vorige week zaterdag zijn we bij haar gaan braaien). Zij en haar man hebben een druivenbedrijf waar 10 weken per jaar intensief gewerkt wordt tijdens het druivenseizoen. Ze wilden ons eens laten zien hoe de druiven hier geplukt en gesorteerd worden om ze vervolgens over te brengen naar Europa. Weer iets spontaan en indrukwekkend dat we gezien hebben!
Donderdag 26-01 stond heel Dwergiebos even op zijn kop. De waterleidingen konden de grote waterdruk niet meer aan en het water spoot op verschillende plaatsen op de speelplaats uit de grond. De kleuters waren in paniek, de juffen waren aan het roepen op de kinderen en niemand wist wat er moest gebeuren. Tot plots Niel kwam aangelopen en het oploste.Niel is de tuinman, werkman van de school, hij doet alles! Hij is 25 jaar en een kleurling, geen zwarte. Hier wordt groot onderscheid gemaakt tussen blank, kleurling en zwart. Het is heel opvallend dat alle kleurlingen en zwarte hier de bediendes in huis zijn, de werkers op straat, de hardste werkers in de blakke zon. Hier zijn we wel van geschrokken. We hadden niet gedacht dat er hier nog zo'n onderscheid gemaakt wordt. Dit komt omdat ze de kleurlingen en de zwarten hier niet veel moeten betalen. Een tuinman die een hele dag werkt verdient hier 75 rand, dat is 7.5 euro voor een hele dag werken!
Eén van onze dagelijkse bezigheden is naar de winkel gaan, de shoprite! Wij kopen gewoon westers eten zoals bij ons, vooral veel fruit en groenten, pasta, patatten en brood. Het brood is hier niet zoals bij ons! Helemaal niet zo lekker en heel zwaar ?.
Vrijdagmiddag waren we uitgenodigd bij de mama van Marelie (de juf van Sophie). We vinden het heel fijn dat we zoveel uitgenodigd worden, want op deze manier leren we echt het typische eten van Zuid-afrika kennen. De mensen eten hier veel brooikies. Dit zijn hot-dogs met tomatensaus, boterhammen met pindabutter, en een soort van croque-monsieurs op de bbq (braai) of tussen de gril. Op deze broodjes liggen tomaten, kaas en ajuin en veel boter, want het is wel vettig.
Na het middageten vrijdag zijn we gaan kuieren (chillen) bij Marélie waar we ons eerste pintje gedronken hebben in het bubbelbad. 's Avonds zijn we gaan braaien bij Elra en Johan. Na de braai hebben we met hen times-up gespeeld! Nooit gedacht dat ze er zo snel mee weg zouden zijn! Best wel grappig is het Afrikaans!
Zaterdagochtend vroeg uit de veren! We wilden heel graag naar het strand gaan en kregen een lift van Marélie. Ze moesten ergens in de buurt zijn en reden voor ons een klein ommetje van 50km ?. Goed gewandeld op het strand, genoten van het zonnetje, een lekker soepje gedronken op een terras en ons verfrist in de zee! Wel even verschoten toen plots een vrouw aankwam met een dode baby haar in haar handen, ongeveer 75cm lang! Nog nooit zoiets van dicht bij gezien.
Zaterdagavond, wat een avond! Sophie megarood verbrand, alle 4 niet weten wat we moesten aandoen om naar Watergat te gaan (een discotheek in Wellington), we hoorden niets van de studenten dus dachten al dat we niet meer konden weggaan. Tot plot Johan tegen ons zei 'jullie mogen mijn motor nemen'.
Oké, we waren klaar om te vertrekken allemaal opgetut en klaar voor een megaparty! We wilden de deuren nog sluiten maar, de sleutel kwijt... Sleutel uiteindelijk toch nog gevonden en richting tankstation gereden, 5 zwarte mannen kwamen ons helpen met tanken... Veel gelachen! Aangekomen bij Watergat zagen we mensen buitenkomen met veel schuim aan hun benen! Tot aan hun navel! Man man, waren wij helemaal opgetut konden we weer naar huis om onze short aan te doen en weer naar Watergat te rijden. Het was een drukke, bewogen avond, eentje die we niet snel zullen vergeten!
Vanmiddag naar Stef Bos! Volgende week schrijven we daar wat over!
Dag Katrien,
Wat een weekje, zeg! Ik heb de indruk dat jullie verblijf eerder één groot feest is dan een stage. Profiteer er van.
Gisteren (zondag) hadden we de nieuwjaarsreceptie op het Binnenplein. Veel (schoon) volk. Er werd druk over je reis gepraat.
Opa.
Marjan en Katrien!
Jullie zien zooooo bruin! Geniet er daar ééénorm van! En probeer zo veel mogelijk te onthouden voor de leuke verhalen als je terug komt... ;)
Liefs!
Dag tante trien! waaauw wat een leuke verhalen allemaal, ik mis u al wel hoor, ik zal blij zijn dat ik nog eens met jou en nonkel laurens kan spelen, mama en papa missen u ook, maar niet zo hard als ik!
hele veel kusjes en een dikke knuffel,
Cisse
amai...super weeral!! echt inderdaad een groot feest... en maar braaien... amai..stef bos!! super!!!
Wij wensen jou een heel gelukkige verjaardag op zijn Zuid Afrikaans.
EK IS BLY JY IS MY NICHTJE.
EK KAN SO BAIE DINGE SE OOR ONS VERHOUDING EN WAT JY VIR MY BETEKEN.
DIE VRIENDIN WAT JY IS IN GOEI EN SLEGTE TYE.
EK IS BLY JY IS MY NICHTJE !
Gelukkige verjaardag Katrien !